Spaans alfabet

Wil jij graag het Spaanse alfabet leren? Dan ben je op de juiste plek! Wij leren je alle letters van het Spaanse alfabet en behandelen tevens de uitspraak van het Spaanse alfabet en de Spaanse leestekens.

Het Spaanse alfabet

Ondanks dat het Spaans ook een Europese taal is, komt het Nederlandse alfabet niet volledig overeen met het Spaanse alfabet. Het Spaanse alfabet heeft namelijk nog één extra letter. Dit is de letter Ñ.

Tevens zijn de namen van de Spaanse letters dan de Nederlandse letters. Gebruik je de letter in een woord? Dan verandert de uitspraak weer. Het is daarom belangrijk om te weten hoe de letter heet, maar ook hoe je deze uitspreekt wanneer je deze in een woord gebruikt.

Maar geen probleem. Wij helpen jou om de het Spaanse alfabet te leren.

Spaans alfabet uitspraak

Spaans leestekens

Het Spaanse alfabet heeft één letter meer dan het Nederlandse alfabet. Dit is de Spaanse letter Ñ. In totaal bestaat het Spaanse alfabet dus uit 27 letters

In het Nederlands zeggen we het alfabet. Hoe ze dit in Spanje zeggen lijkt hier erg op. Daar zeggen ze namelijk “el alfabeto”.

De Y heet in het Spaans de “ye”. Je spreek de y uit in het Nederlands zoals de j in jassen. Staat de “y” los dan spreek je deze uit als ie in fiets.

De B heet in het Spaans de “be”. Deze is gelukkig makkelijk om uit te spreken en spreek je op dezelfde manier uit als een “b” in het Nederlands.

De Ñ heet in het Spaans de “eñe”. Dit is een letter die wij in het Nederlands niet hebben en daarom ook lastiger uit te spreken is. Je spreekt de ñ uit als “nj”. Bijvoorbeeld in “ranja”.

De G heet in het Spaans de “ge”. De “g” spreek je uit als een harde “g” wanneer deze voor een -e of -i staat. Staat er een andere letter achter dan krijg je een zachte g die klinkt als “ch”.

De V heet in het Spaans de “uve”. Ondanks dat het de letter “v” is, spreek je de “v” uit als een letter “b”. De stad Valencia spreek je dus ook uit als Balencia.

De W heet in het Spaans de “uve doble”. Deze spreek je in een woord uit als de letter “v”. Echter gebruiken de Spaanse deze letter niet. Hij komt dus alleen voor in niet Spaanse woorden.

De H heet in het Spaans de “hache”. Echter is de h een zeer aparte letter in het Spaans. Deze spreek je namelijk niet uit in woorden.